Lagerhaus BI i molnet

Kundcase – Lagerhaus, BI i molnet


Effektivt BI-system nödvändigt för Lagerhaus när heminredning närmar sig modebranschen med nya kollektioner för varje säsong.

Lagerhaus AB är en inredningskedja med prisvärda produkter för hemmet. Den första butiken öppnade 1996 och idag har företaget 37 butiker i Sverige, sex i Norge och e-handel i alla fyra nordiska länder. Med omkring 1500 unika produkter (SKU:s), varav merparten byts ut säsongsvis, är Lagerhaus beroende av ett snabbt och tillförlitligt beslutsstödsystem.

Lagerhaus har tidigare varit en del av Axstores. I och med ägarbytet till Novax i april 2017 beslöt företaget att gå över till en egen IT-lösning för att kunna bli mer snabbfotat. Business Intelligence-lösningen var en av de tjänster som köptes in först.

 

Här berättar Tomas Svärd, IT och Logistikchef på Lagerhaus, om den nya BI-lösningen och samarbetet med BizOne.

 

Hur viktigt är ett tillförlitligt BI-system för er?

– Det är ett av de viktigare systemen, utöver kassasystemet. Vi är helt beroende av rätt siffror och analyser för att göra bra prognoser och köpa in rätt varor. Heminredningsbranschen närmar sig modebranschen och vi har alltid med ett modetänk i våra kollektioner och sortiment. Vi byter varje säsong med nya varor. Det ställer krav på att man är precis i sina analyser och vet vilka varor som finns kvar.

 

Vilka förändringar innebar ägarbytet från Axstores till Novax när det gäller systemstöd?

– Det finns alltid fördelar med en färdig tjänst i en koncern. Nu har vi nya utmaningar men också nya möjligheter med större beslutsmandat när det gäller hur vi vill jobba och vilka tjänster vi vill köpa in. Vi har märkt nu med BizOne att vi kan jobba med BI på ett mycket snabbare sätt. Vi har kortat ledtiden avsevärt, vilket är positivt. Vi jobbar tätt med BizOne, de är en enkel samarbetspartner. De har ibland förstått vad vi behöver även när vi själva inte gjort det.

 – Det gick snabbt att vara igång och ha drift och det gick väldigt problemfritt. Vi hade Micro Strategy sedan tidigare. Microsoft Azure är en molntjänst så vi har inga egna servrar. Behövs mer kapacitet så kan vi bara köpa till den. Och så har vi ett förvaltningsstöd.

 

Hur kommer ni att jobba med er BI-lösning framöver?

– Vi håller på med ett antal projekt för att förfina systemen och bygga in mer möjligheter till analyser. Ekonomisystemet är precis bytt och där är BizOne involverat i att bygga ett analyssystem som ska vara klart i slutet av månaden.  Allt har gått väldigt smidigt och snabbt. BizOne är en partner som är lätt att ha att göra med, de har levererat över förväntan.

"De har ibland förstått vad vi behöver även när vi själva inte gjort det"

BI i molnet

Vi på BizOne har arbetat med BI lösningar sedan 2002 och med olika molnlösningar sedan 2008, då det kallades SaaS. Vi har länge sett fördelarna med att använda en hybridlösning för just BI, där man kanske har stora delar av sina legacysystem kvar ”on prem”, men lägger BI lösningen i molnet. Fördelen med detta upplägg är flera. I BI lösningar har det traditionellt varit svårt att kapacitetsuppskatta, då man på förhand inte vet tex hur mycket historik man vill spara, hur mycket användarna kommer att använda lösningen, mm. Detta gör att man kanske köper på sig allt för mycket kapacitet, eller att man snålar och får ett system som inte levererar. Genom att lägga lösningen i molnet, kan man enkelt skala upp och ner lösningen.

Bra testmiljöer kostar pengar, men står ofta oanvända, varför inte betala när de används? I molnet är det möjligt. Vi har byggt flera molnbaserade BI lösningar, både i Microsoft Azure och AWS. Kontakta oss för att höra mer!