Legacyleverantörer på BI marknaden 2019?

Ämne: Business Intelligence

Det finns en uppsjö av olika BI-verktyg på marknaden idag, som alla har sina för och nackdelar. Tydligt från vårt perspektiv är att;

    • Det skall vara enkelt att bygga egna analyser och svårt att göra fel
    • Visuella rapporter är oftast att föredra, finns förstås undantag
    • Det måste gå snabbt att få svar!
    • Man måste ha en tydlig (och verklig) molnlösning
    • Licensmodellen måste vara samtida

De gamla legacy BI-leverantörerna, Cognos (IBM), Business Objects (SAP), MicroStrategy har svårt att leverera här. Detta syns tydligt i söktrenderna under de senaste åren och inte minst under de senaste 12 månaderna där Power BI seglat upp som en stark 1:a. Tittar man utanför storstadsregionerna, så blir det än tydligare, legacy leverantörerna finns ofta inte ens med på kartan. Vad skall de göra för att möta upp detta? Jag hävdar att de behöver se över såväl licensmodell som arkitektur, och det är bråttom om de vill hålla sig relevanta!