Pentaho Labs

Ämne: BI-verktyg

På Hadoop Summit förra veckan presenterade Pentaho deras nya satsning på Pentaho Labs. När jag såg pressmeddelandet var min första tanke på att Google valde att lägga ner sitt labs 2011 med motiveringen att de behöver prioritera på sina produkter istället för att testa massor av prototyper. Varför väljer Pentaho att lansera Labs? Har de inte viktigare saker att göra? Eftersom plattformen är open source så finns det redan ett ”Labs” där ut i communityn med utvecklare som innoverar och bidrar till produkten. Det stora problemet som jag ser det är att de ”produkter” som finns i Labs är väldigt svåra att bygga någonting affärskritiskt kring eftersom de saknar support och garantier att leva vidare. Därför blir det till syvende och sist samma målgrupp för Labs som dagens community. Kanske är det ett sätt för Pentaho Corporation att bjuda in communityn till ett finare rum att samtala och utveckla i med en förhoppning om att det skall vara enklare att integrera in i produkten. Oavsett vilket så att det i alla fall kul att se att Pentaho satsar på innovation och vill vara ledande på de delar de har möjlighet och inte bara göra vad de stora spelarna gör.

Vi får se vad Pentaho Labs kommer att leda till, men under tiden skall i alla fall jag följa Pentaho Labs Lecture Series som är en vodcast med nya avsnitt varje månad. Första avsnittet sänds den 23 juli klockan 18:00 svensk tid och finns därefter tillgänglig on demand.