Pentaho Business Analytics 4.5

Ämne: Avancerad Analys

Pentaho släppte i slutet av april version 4.5 av deras Business Analytics Suite. Efter några veckors användning kommer här mina kommentarer kring den senaste releasen.

De märkbara skillnaderna är de nya visualiserings möljligheterna i Analyzer. De har lagt till stöd för geo-mapping, heat grids samt scatter/bubble charts. Hela layouten och funktionaliteten påminner väldigt mycket om MicroStrategy’s Visual Insight vilket i och för sig bara är positivt då båda är väldigt intuitiva och lätta att arbeta med. Pentaho har dock gjort en miss och det är att inte på ett enkelt sätt möjliggöra att man kan skicka alla server-side requests mot Google Maps via en proxy. Har man en produktionsserver som inte har internet access kan man inte köra Geo-maps. Hoppas de kommer med en work-around snabbt.

Det är nu möjligt att skapa promptar i Interactive Reporting lika enkelt som man skapar filter och promptar i Dashboard Designer. Eftersom Interactive Reporting går mot en metadata modell så populeras prompt alternativen automatiskt utan att man behöver skapa dem själv som i Dashboard Designer.

Det är nu lättare att ”gräva vidare” i informationen i Analyzer’s grafer då de numera är interaktiva. Pentaho har introducerat så kallad lasso filtering, möjlighet att zooma samt att kunna välja attribut genom att klicka på dem direkt i grafen.

Utöver detta fortsätter de vara ledande vad det gäller integration mot Big Data/NoSQL databaser, nu med stöd för bl.a. Apache Cassandra, DataStax och MongoDB samt utökat stöd för Hadoop och MapReduced. Hela deras Big Data satsning är fokuserad till Pentaho Data Integration, dvs deras ETL verktyg.

Sammanfattningsvis är det inte några jätteskillnader mellan 4.1 och 4.5. Det är främst Analyzer som fått nya visualiserings möjligheter och blivit ännu mer interaktiv. Deras nästa release 5.0 som beräknas till slutet av 2012 kommer vara betydligt mer omfattande. För den som vill läsa mer detaljer om 4.5 kan göra det här.